Cand se schimba uleiul de motor?

Pentru a ştii cu exactitate cănd trebuie să schimbi uleiul demotor, este indicat să verifici cartea tehnică a maşinii şi să respecţiintocmai indicajiile furnizate de producător.

Specialiştii recomandă ca uleiul de motor să fie inlocuit cel puţin o dată pe an sau după atingerea unei limitede kilometri cu maşina.

Numărul de kilometri după care trebuie făcut schimbul de ulei nueste unul fix şi depinde intr-o foarte mare măsură de regimul in care a fostutilizat autoturismul. De exemplu, pentru o maşină care a circulat 90% din timpintr-un oraş aglomerat, poate fi nevoie de schimbarea uleiului chiar şi la5.000 de kilometri.În schimb, un autoturism folosit pentru deplasări zilnice de 30-40de kilometri pe un drum extraurban, poate circula fără probleme chiar şi 15.000de kilometri inainte să fie necesar schimbul uleiului.

Situatii particulare cand uleiul trebuie schimbat mai devremedecăt indicaţiile producătorului.

Zgomote ale motorului

Atunci cănd motorul scoate zgomote ciudate, pe care nu le-ai maiauzit până acum, acesta poate fi un semn că uleiul şi-a pierdut proprietăţiledin cauza vechimii. Chiar dacă verifici uleiul şi pare in regulă, fă, totuşi, ovizită la service, pentru că aceste zgomote ar putea ascunde o problemă mai gravă,care trebuie rezolvată urgent.

Textura uleiului

Asigură-te că verifici constant joja de ulei, iar dacă nu, roagăpe cineva să o facă pentru tine. Atunci cănd lubrifiantul işi pierde dinvăscozitate şi prezintă particule vizibile, acesta ar trebui schimbat.

Verificarea nivelului

Verificarea jojei este importantă şi pentru a şti exact care estenivelul uleiului. Dacă acesta a scăzut sub nivelul optim indicat, nu trebuie săfaci schimbul, ci o completare de ulei, pănă la nivelul recomandat.De asemenea, trebuie să faci schimbul de ulei atunci cănd martorulde bord iji indică acest lucru sau atunci cănd a trecut mai mult de un an de laultimul schimb.

Conform specificaţiilor producătorului

Pentru a fi 100% sigur că uleiul de motor pe care îl foloseştieste potrivit pentru maşina ta, este necesar să urmezi indicaţiileproducătorului. În cartea tehnică a maşinii vei găsi informaţii detaliatedespre cel mai potrivit lubrifiant pentru autoturismul tău şi despre perioadadupă care trebuie schimbat.

În funcţie de anotimp

Dacă iţi doreşti ca maşina ta să fie protejată pe tot parcursulanului, specialiştii recomandă schimbarea uleiului în funcţie de anotimp şialegerea de produse cu diferite grade de văscozitate. Totuşi, acest procedeu nueste obligatoriu, deoarece poţi alege un tip de ulei de motor multigrad, careişi va păstra acelaşi nivel de vâscozitate, indiferent de temperatura de afară.

În funcţie de stilul de condus

Atunci cănd alegi uleiul de motor, este foarte important să iei incalcul şi stilul tău de condus. Dacă eşti unul dintre şoferii care practicădeseori un condus sportiv, atunci ar trebui să alegi un ulei sintetic cu ungrad de văscozitate mai mare, care să protejeze motoarele duse frecvent aproapede linia roşie a turaţiilor.

În funcţie de buget

Bugetul este un alt criteriu după care poţi alege lubrifiantul demotor. Totuşi, înainte de a cumpăra produsul, trebuie să te asiguri că acestaeste aprobat de producătorul autovehiculului tău, pentru a nu face o alegerecare să dăuneze pe termen lung maşinii.

În funcţie de distribuitor

Înainte de a cumpăra uleiul, asigură-te că acesta vine de la osursă de incredere, care nu vinde produse contrafăcute sau care şi-au pierdutproprietăţile din cauza depozitării necorespunzătoare. Nu te lăsa atras de unpreţ mai mic şi asigură-te de fiecare dată că distribuitorul de la care cumperiuleiul este unul serios şi de incredere.

ÎNCEPEȚI SĂ CĂUTAȚI PIESE SELECTÂND UN AUTOMOBIL