Cele cinci criterii după care ar trebui să te ghidezi atunci cănd alegi uleiul de motor

Cele cinci criterii după care ar trebui să te ghidezi atunci cănd alegi uleiul de motor conform specificaţiilor producătorului


Pentru a fi 100% sigur că uleiul de motor pe care îl foloseşti este potrivit pentru maşina ta, este necesar să urmezi indicajiile producătorului. În cartea tehnică a maşinii vei găsi informaţii detaliate despre cel mai potrivit lubrifiant pentru autoturismul tău şi despre perioada după care trebuie schimbat.


În funcţie de anotimp


Dacă iţi doreşti ca maşina ta să fie protejată pe tot parcursul anului, specialiştii recomandă schimbarea uleiului în funcţie de anotimp şi alegerea de produse cu diferite grade de văscozitate. Totuşi, acest procedeu nu este obligatoriu, deoarece poţi alege un tip de ulei de motor multigrad, care işi va păstra acelaşi nivel de vâscozitate, indiferent de temperatura de afară.


În funcţie de stilul de condus


Atunci cănd alegi uleiul de motor, este foarte important să iei in calcul şi stilul tău de condus. Dacă eşti unul dintre şoferii care practică deseori un condus sportiv, atunci ar trebui să alegi un ulei sintetic cu un grad de văscozitate mai mare, care să protejeze motoarele duse frecvent aproape de linia roşie a turaţiilor.


În funcţie de buget


Bugetul este un alt criteriu după care poţi alege lubrifiantul de motor. Totuşi, înainte de a cumpăra produsul, trebuie să te asiguri că acesta este aprobat de producătorul autovehiculului tău, pentru a nu face o alegere care să dăuneze pe termen lung maşinii.


În funcţie de distribuitor


Înainte de a cumpăra uleiul, asigură-te că acesta vine de la o sursă de incredere, care nu vinde produse contrafăcute sau care şi-au pierdut proprietăţile din cauza depozitării necorespunzătoare. Nu te lăsa atras de un preţ mai mic şi asigură-te de fiecare dată că distribuitorul de la care cumperi uleiul este unul serios şi de incredere.


Tipuri de ulei raportat la calitate


În funcţie de substanţele folosite pentru realizarea lor, putem enumera trei tipuri de uleiuri de motor. Fiecare dintre acestea diferă in funcţie de preţ, dar şi de calitate. Pe piaţă sunt disponibile trei tipuri de uleiuri:


Full sintetic


Acesta este cel mai performant tip de ulei de pe piaţă. Realizat prin metoda de sinteză organică, acest produs este conceput pentru a preveni formarea de depozite şi pentru a-şi păstra gradul de văscozitate chiar şi in sezonul rece.


Semisintetic


Şi aceste tipuri de uleiuri sunt produse printr-o tehnologie specială, insă au, la bază, elemente minerale. Nu sunt la fel de performante precum cele full sintetice, insă sunt mai accesibile ca preţ.


Mineral


Uleiurile minerale sunt produse din petrol, prin decaparea fracţiunilor uleioase din acesta. Aceste produse se identifică prin gradul ridicat de văscozitate, insă se evaporă destul de repede şi sunt predispuse la acumularea de reziduuri. Cu toate că sunt cele mai ieftine tipuri de uleiuri, acestea sunt şi cele mai slabe calitativ.

ÎNCEPEȚI SĂ CĂUTAȚI PIESE SELECTÂND UN AUTOMOBIL